Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Az Alzheimer-kór

2017.04.28
Amikor minden feledésbe merül

A demenciát sokan keverik az Alzheimer-kórral, holott az Alzheimer-kór csak az egyik típusát képezi a demenciának - igaz, a leggyakoribbat.

 

Ez a betegség a szellemi képességek fokozatos leépülésével jár együtt, mígnem a normális napi életvitelt, önellátást is ellehetetleníti.

Az időskori demens betegek 50-75 százaléka szenved Alzheimer-kórban, mely a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége.

A kór tünetei a demencia tüneteihez képest (csökkent gondolkodási- és szellemi teljesítőképesség, romló memória és tájékozódási képesség, szétszórtság, bizonytalanság, ingerültség stb.) további tünetekkel bővülnek: hibás vagy csökkent ítélőképesség, beszédzavarok, a begyakorolt mozgások zavara, tárgyak rossz helyre tétele, passzivitás, hallucinációk, téveszmék, agresszió.

 

Sajnos az Alzheimer-kór – genetikai okokból-már fiatalabb korban, akár a harmincas éveinkben is jelentkezhet, ilyenkor a betegség főleg látás- és beszédproblémákkal, általános bizonytalansággal és megváltozott viselkedéssel hívja fel magára a figyelmet.

A kór pontos oka egyelőre nem ismert, ám több kockázati tényezőt sikerült kimutatni, melyek együttesen növelik a betegség kialakulásának esélyét.

Ilyenek a cukorbetegség, a felnőttkori magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, a depresszió, a mozgásszegény életmód és a szellemi aktivitás hiánya.

 

Azt is kimutatták, hogy a korábbi fejsérülések, fejet érintő, eszméletvesztéssel járó balesetek szintén fokozzák a későbbi Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Egyes feltételezések szerint agyunk alvás közben szabadul meg bizonyos toxinoktól.

A krónikus alváshiány, vagy a nem megfelelő minőségű alvás szintén irreverzibilis károsodásokat okozhat az agyban, és az agysejtek pusztulásához vezethet.

Éppen ezért érhet el a craniosacrális terápia fantasztikus eredményeket az Alzheimer-kór esetében is. Egyrészt bizonyítottan képes lehet elősegíteni az agyi traumákból való felépülést, másrészt segíthet normalizálni a szimpatikus idegrendszer alváshiányból fakadó túlműködését.

A craniosacralis terápia az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának serkentésével fokozza az agyműködést, javítja a memóriát, és csökkenti az agyi szövetek gyulladását- melyek jelentős szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.