Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

5 dolog, amin gerincsérvvel változtatnunk kell

2018.11.25
Önnek is sokat fáj a dereka, háta, esetleg már diagnosztizált gerincsérve van? Ne keseredjen el, nem csak a műtét nyújthat megoldást!

Gerincünk egészségét általában természetesnek vesszük, és csak akkor kezdünk odafigyelni rá, amikor már baj van.

Kipróbálhatunk számtalan módszert a manuálterápiától a gyógytornán át egészen a műtétig, tartós javulást csak akkor érhetünk el, ha életmódot változtatunk, és a mindennapokban betartunk néhány alapszabályt.

 

1. Ügyeljünk a mozdulatainkra!

Gerincsérv esetén a legfontosabb, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a porckorongokra nehezedő ​​nyomást. Ne álldogáljunk vagy üljünk sokáig egy helyben, kerüljük a magas sarkú cipő viselését.

Mindig figyeljünk rá, hogy egyenesen tartsuk a hátunkat, ha lehet, ne hajoljunk és emeljünk.

Ha mégis nehéz tárgyat kell felemelnünk, ne lehajolva, görbe háttal emeljük fel, hanem leguggolva fogjuk meg, a lehető legközelebb tartva magunkhoz. A guggolásból egyenes háttal álljunk fel, a térdeket és a combizmokat használva. A súlyt kar és hátizomból emeljük meg, és amikor a tárgyat letesszük szintén guggolva ereszkedjünk vissza.

Hajoló helyzeteknél, például cipőkötésnél, keressünk más alternatívákat, inkább a lábunkat tegyük fel egy székre.

 

2. Nem mindegy, min, hogyan és meddig ülünk!

A gerincsérvvel küzdő emberek nagy része ülőmunkát végez, rossz testtartásban hosszú időt töltve az íróasztala mögött. Ha ülőmunkát végzünk, akár naponta többször váltsunk ülőalkalmatosságot; használjunk fitball labdát, ékpárnát, hengerpárnát vagy ülőpárnát, melyek segítenek a gerinc tehermentesítésében.

Válasszunk ergonómiailag megfelelő irodai széket, amely nem támasztja alá az egész hátat, csak a gerincoszlop alsó részét. Húzzuk ki magunkat, a talpaink támaszkodjanak a talajon, a fenekünkkel csússzunk teljesen hátra a széken.

Óránként legalább 10 percre álljunk fel, hogy átmozgassuk tagjainkat, sétáljunk, nyújtózzunk.

Porckorongjaink számára a legkényelmesebb kanapé is igazi csapás lehet, amibe munka után jólesően belesüppedünk, ezt egy hengerpárnával küszöbölhetjük ki.

 

3. Az alvás legyen gerincünk számára is pihentető!

A porckorongok számára egészséges alvás feltétele, hogy gerincoszlopunkat az éjszaka folyamán minél egyenesebben tartjuk. Ehhez a háton fekve alvás a legmegfelelőbb, mivel ebben a pozícióban gerincünk nyújtva van, és izmaink is mindkét oldalon el tudnak lazulni.

Lehetőleg kerüljük a hason fekve alvást, mert ebben a helyzetben a nyaki gerinc kicsavarodik, hosszú távon nagyon megterhelve a gerincoszlopot.

Ha háton semmiképp nem tudunk aludni, inkább aludjunk oldalt fekve, behajlított lábakkal.

Mindenképpen olyan matracot használjunk, ami kényelmes, de elég kemény ahhoz, hogy ne süppedjen bele a hátunk.

A párnáról se feledkezzünk meg!

A túl magas, vagy túl alacsony párna a nyaki gerinc melletti izmok feszültségéhez vezethet.

Olyan párnát használjunk, hogy nyakunk a gerinccel egy síkban helyezkedjen el.
 

 

4. Így üljünk az autóban!

Vezetés közben mindig kicsit hajlított térddel üljünk, a nyújtott tartás nem használ a porckorongoknak. Csússzunk hátra az ülésben, és az ülés támláját kb. 110-120 fokos szögben döntsük hátra! Ha túl egyenes a támla, felsőtestünk és nyakunk előre csúszik, ha viszont túl hátra döntjük, a derekunk és hátunk kerül egészségtelen, domború helyzetbe. Használhatunk gyógyászati segédeszközboltban kapható deréktámaszt is.

Hosszabb autóutakon menetrendszerűen álljunk meg, szálljunk ki az autóból, és alaposan mozgassuk át a tagjainkat.

 

5. Mit sportolhatunk?  

Az aktív, de óvatos testmozgás a porckorongsérv esetén is fontos!

A gerincsérvesek számára a legoptimálisabb sport az úszás, mivel a csigolyaközti mozgás javítja a porckorongok anyagcseréjét, miközben erősíti a gerincet stabilizáló hátizmokat.

Ajánlott még a gyaloglás, sífutás, nordic walking, túrázás, tai chi, pilates.

Érdemes felkeresnünk egy gyógytornászt, mivel léteznek nagyon hatékony gyakorlatok, melyek segítenek enyhíteni és tünetmentessé tenni a porckorongsérvet.

 

+ 1 Tipp

Próbáljuk ki a craniosacralis terápiát!

craniosacralis terápia a már kialakult gerincpanaszok, gerincsérv esetén is hasznos segítséget nyújt. A kötőszöveteken keresztül ellazítja a gerinc környéki izmokat, csökkenti a csigolyatesteket érő erőhatásokat (amelyek a gernicsérv kialakulásáért felelősek) és segít beindítani szervezetünk öngyógyító folyamatait.

 

László tapasztalata a kezelésről:

"42 éves férfi vagyok, könyvelőként ülőmunkát végzek. A panaszaim 3 hónappal ezelőtt kezdődtek derékfájással és a lábaimba kisugárzó fájdalommal. A fájdalom a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatására sem enyhült, sőt idővel már a járás is nehezen ment és a munkámat is alig tudtam ellátni. 

Régebben többször volt már idegbecsípődésem, ilyenkor 1-2 hét otthon fekvés után panaszok nélkül folytathattam a munkámat, de most nem így történt. Mivel a folyamatos fájdalomtól már aludni is csak nehezen tudtam, egyre ingerültebbé váltam. Elkezdtem kivizsgálásokra járni, ahol kezdődő gerincsérvet állapítottak meg.

Az orvos nem javasolt műtétet, helyette tornára küldött, amit 2 hónapja végeztem minden érdemi javulás nélkül. Mivel a tornán kívül más alternatívát nem tudtak ajánlani, kezdtem elkeseredni. Egy barátom javaslatára, ekkor kerültem Gerecs Péterhez.

Az első kezelés után örömmel tapasztaltam, hogy a lábba kisugárzó fájdalom kicsit csökkent. Bár a derékfájás nem változott, ez azért erőt és bizalmat adott a folytatáshoz.

Amikor a második kezelésre érkeztem a lábba kisugárzó fájdalom már nem folyamatosan, csak szakaszosan jelentkezett, végre tudtam aludni, így a közérzetem is jobb lett.

A negyedik kezelés után a lábba sugárzó fájdalom teljesen megszűnt, és végre a derékfájás is csökkent. A hetedik kezelés után csodák csodájára elmúlt a derékfájás is.

Azóta is végtelenül hálás vagyok Péternek és ennek a csodálatos gyógymódnak, hogy visszaadták az egészségemet és az életkedvemet!"
László, Budapest

  

Végül egy olyan páciensünk tapasztalata kezelésünkről, aki ülőmunkájához köthető, évek óta visszatérő, erős hátfájással küzdött: 

„Sokféle hagyományos kezelést, gyógytornát, kenőcsöt, masszírozást próbáltam, sok fájdalomcsillapító gyógyszert szedtem, így is nehezen tudtam elviselni a fájdalmakat. Már az első kezelés sokat enyhített a fájdalmaimon, a hátfájások kezdtek ritkulni. Többszöri kezelés után ma már szinte teljesen megszűnt a hátfájásom, nem szedek semmilyen fájdalomcsillapítót.” (Ilona, Veszprém)

További tapasztalatok a kezelésről: itt.